Pro Sparta | Sparta Rotterdam - Ajax | seizoen 2022-2023

PAGINA 11 • PRO SPARTA • 42STE JAARGANG • NR.2 • SPARTA ROTTERDAM - AJAX Deze dag in de tweede helft van augustus was herhaaldelijk bestemd voor de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. Het leverde vier zeges op en slechts een nederlaag. Het begon in 1960 met een afgetekende 3-1 overwinning op NAC. De Bredanaars kwamen wel aan de leiding door Canjels die een penalty benutte, gegeven na een desperate sliding van Hans de Koning. De 19.000 supporters zagen Sparta tien minuten later op gelijke hoogte komen door Tonny van Ede. Na rust was de als linkshalf begonnen Daniëls teruggeschoven naar zijn aloude midvoorpositie. Dat maakte Sparta direct een stuk gevaarlijker. Hij kopte na een kwartier een corner binnen en liet twee minuten later een daverend schot los dat door keeper Van der Merwe werd losgelaten. Janssen liep zo makkelijk de 3-1 binnen. Pas zestien jaar later vond de volgende seizoenopening plaats, tegen AZ. De ambitieuze Alkmaarders kregen een warm ontvangst van een vernieuwd Sparta. De nieuwe aankopen van AZ lieten hun klasse zien aan de 24.000 kijkers maar Sparta bleef strijdend overeind. De score werd twaalf minuten voor tijd geopend door een vrije trap van Michielsen. Keeper Vooijs verwachtte vanaf 35 meter een voorzet bij de tweede paal maar Michielsen joeg de bal hoog in de korte hoek. Vijf minuten later kwam AZ toch nog op gelijke hoogte. Van Hanegem kopte tegen de lat en Mol kopte de terugspringende bal over Lees in het net. Zeven jaar later kwam AZ weer op bezoek en het resultaat was hetzelfde, het scoreverloop ook. Na een half gestopt schot van Olde Riekerink opende Holverda na rust de score voor een verjongd Sparta, dat met vijf nieuwelingen speelde. Treijtel hield verder zijn doel schoon, een keer met behulp van de paal na een omhaal van Lengkeek. Daarna ebde het veldoverwicht weg en de ons bekende Loggie maakte een kwartier voor tijd gelijk. Een jaar ervoor speelde Hans van Breukelen een uitstekende wedstrijd in het doel van Utrecht, maar hij kon niet voorkomen dat Sparta door twee goals van Lengkeek de punten op het Kasteel hield. Dat was een meevaller voor Sparta dat in de zomer Van der Gijp, Loggie en Tiktak had zien vertrekken. Het verschil werd pas na rust gemaakt. Na een klein kwartier zette Van Gaal Lengkeek vrij voor (de na deze wedstrijd vertrekkende) Van Breukelen, na een snelle tegengoal van Gert Kruys kopte Lengkeek een hoekschop van Geert Meijer binnen voor de winnende. Na een succesjaar onder Ten Cate opende Sparta in 1996 het seizoen met een teleurstellend gelijkspel tegen Fortuna. Voor rust viel slechts een rollertje van Krijgsman te noteren, na rust liepen alle pogingen van Dennis de Nooijer ook spaak op de Limburgse defensie, mede omdat hem een strafschop werd onthouden. Het grootste gevaar kwam nog van Fortes die de bal voor open doel naast schoof. (DOOR: DICK RIETVELD) 21 augustus 1982: Sparta - FC Utrecht (2-1). Vreugde na het tweede doelpunt. 21 AUGUSTUS 1966 SPARTA-NAC 3-1 1976 SPARTA-AZ 1-1 1982 SPARTA-UTRECHT 2-1 1983 SPARTA-AZ 1-1 1996 SPARTA-FORTUNA O-O 2OO5 SPARTA-FEYENOORD 1-3 2O15 SPARTA-EINDHOVEN 3-O 2O16 SPARTA-GO AHEAD 1-O 2O21 SPARTA-HERACLES 1-1