Pro Sparta | Sparta Rotterdam - Ajax | seizoen 2022-2023

PAGINA 13 • PRO SPARTA • 42STE JAARGANG • NR.2 • SPARTA ROTTERDAM - AJAX Na een kort verblijf op lager niveau was Sparta in 2005 weer terug in de Eredivisie. De eerste helft tegen de club van Zuid gaf een Spartaans overwicht te zien. De 1-0 voorsprong door Ricky van der Bergh was verdiend. Cvetkov raakte vrij voor een gevallen Lodewijks nog de paal. Ondanks een uitblinkende Bouaouzan gaf Sparta de wedstrijd uit handen. Nog voor rust scoorde Kuijt, makkelijk wegdraaiend van Zoontjes, de gelijkmaker. Twee goals kort na rust van Pardo en Ghaly brachten de eindstand op 1-3. In beide gevallen konden we spreken van laks verdedigen. In het seizoen dat Sparta later de titel zou opleveren was Eindhoven in 2015 de eerste tegenstander op het Kasteel. Een groot veldoverwicht resulteerde pas vlak voor rust in een doelpunt van Brogno. Na de pauze duurde het echter slecht vijf minuten voordat via Van Moorsel en Verhaar een duidelijke voorsprong was bereikt. Ondanks een rode kaart bij Eindhoven werd er verder niet meer gescoord. Zo kwam een jaar later het eveneens gepromoveerde Go Ahead op bezoek. Het was een wedstrijd waarin de spanning van het moeten winnen overheerste. In een rommelige eerste helft ging aan beide kanten veel mis. Alleen fouten leidden tot een aantal kansen, waarbij El Azzouzi een keer de Deventer paal raakte. Een overtreding van Sander Fischer op Loris Brogno vijf minuten voor tijd leverde Sparta plots een (terechte) penalty op, die de Belg zelf benutte. Vorig seizoen was Heracles de eerste gast op een halfvol Kasteel. Sparta begon sterk en zag Laros Duarte de onderkant van de lat raken. Pas in de veertigste minuut drukte Sparta het overwicht uit in een goal. Na een corner scoorde Vriends met een omhaaltje. Ook in het begin van de tweede helft kregen we kansen die echter niet werden benut. Heracles werd sterker, maar Okoye verrichtte de nodige reddingen. Hij was echter kansloos toen een schot van Burgzorg door een Spartaans been van richting werd veranderd. Pas aan het eind van het seizoen zagen we Heracles terug… Okoye houdt Sparta in de wedstrijd tegen Heracles op 21 augustus 2021.