Pro Sparta | Sparta Rotterdam - AZ | seizoen 2022-2023

PAGINA 5 • PRO SPARTA • 42STE JAARGANG • NR. 1 • SPARTA ROTTERDAM - AZ Zondagmiddag speelt Sparta haar eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. Op Het Kasteel gaat er voor het eerst in acht jaar weer op gras gespeeld worden. Om 16.45 uur wordt er afgetrapt, waarbij AZ de tegenstander is. Sparta had vorige week de eer het seizoen te openen in de Eredivisie. De mannen van trainer Maurice Steijn reisden daarbij af naar het noorden om het op te nemen tegen sc Heerenveen. Beide teams kwamen, net als vorig jaar in Friesland, niet tot scoren. Hierdoor begon Sparta een nieuw Eredivisieseizoen met één punt en is het na de eerste speelronde op de 12e plaats terug te vinden. AZ wist in de seizoenopener de drie punten in Alkmaar te houden. De Kaaskoppen kregen bezoek van Go Ahead Eagles en maakten na rust het verschil. Vangelis Pavlidis en Myron van Brederode zorgden voor de 2-0 overwinning. AZ staat daarmee na het eerste speelweekend derde. In de voorgaande edities bleek Sparta-AZ erg vermakelijk. De laatste zege op AZ dateert van eind 2019, toen de SPARTA ONTVANGT AZ OP HET KASTEEL Sven Mijnans in actie tijdens de vorige editie van Sparta - AZ Alkmaarders al na vijf minuten met tien man kwamen te staan. Met een heerlijke goal opende Adil Auassar de score, waarna Bryan Smeets en Halil Dervisoglu voor een 3-0 eindstand zorgde. Een jaar later zorgde Sparta voor een historische comeback. Nadat AZ bij de rust 0-4 voorstond, kantelde in de tweede helft de wedstrijd. Sven Mijnans zorgde in de 90e minuut met een fraaie treffer voor de 4-4, waarmee Sparta toch één punt overhield aan het treffen. Ook aan de editie van vorig seizoen houdt Sparta mooie herinneringen. Bij het debuut van Maurice Steijn pakte de Kasteelheren één punt, wat de eindsprint inzette, waarmee Sparta in de Eredivisie bleef. Vito van Crooij zorgde destijds met een schitterde vrije trap in de 94e minuut voor de 1-1. Spartaan Nick Olij heeft een verleden bij AZ. De doelman doorliep de jeugdopleiding in Alkmaar en speelde 88 wedstrijden voor het beloftenelftal. Alleen in de bekerwedstrijd tegen ASWH maakte Olij zijn opwachting in het eerste van AZ.