Pro Sparta | Sparta Rotterdam - FC Groningen | seizoen 2022-2023

PAGINA 11 • PRO SPARTA • 42STE JAARGANG • NR.4 • SPARTA ROTTERDAM - FC GRONINGEN 17 september is voor Sparta geen glorieuze dag. De vergelijking met de mislukking van de geallieerde landingen bij Arnhem op deze dag in 1944 (A Bridge Too Far) is op zijn plaats. Op deze datum konden we in de geschiedenis slechts eenmaal zegevieren, een benauwde 2-1 tegen VVV in 1977. Sparta deed toen bovenin aardig mee en was pas een week eerder tegen de eerste nederlaag opgelopen. Ray Clarke benutte voor rust een penalty na een overtreding op Phil Henson, maar verder werden er nogal wat kansen gemist. VVV maakte kort na de hervatting gelijk. Diep in de tweede helft kopte Ton Marijt uit een voorzet van nieuweling Michel Valke de winnende treffer binnen. Daarmee stonden we op een mooie vierde plaats, boven Ajax en Feyenoord. Zestien jaar eerder was Sparta door een sterker PSV helemaal van de mat gespeeld. Twee goals van Pierre Kerkhoffs en Gerrit van Tilburg plus een strafschop van Piet van der Kuil bezegelden ons lot. En daarbij had Andries van Dijk nog veel tegengehouden. Alleen Piet van Miert kopte in de slotfase nog tegen de lat. In 1989 dachten we tegen MVV de punten al binnen te hebben, toen Reginald Thal uit een corner de late gelijkmaker nog binnen werkte. Er werd zelfs niet meer afgetrapt. Eerder hadden Peter Houtman en Edwin Vurens ons tweemaal een voorsprong bezorgd maar het overwicht werd niet verder uitgebouwd. Met het optimistisch inzetten van Prince Polley als vierde aanvaller schoten we in onze eigen voet. (DOOR: DICK RIETVELD) In 1977 kwam VVV naar Het Kasteel. Uit een strafschop maakt Ray Clarke de 1-0. Phil Henson (links) kijkt toe. 17 SEPTEMBER 1961 SPARTA - PSV 0-5 1977 SPARTA - VVV 2-1 1989 SPARTA - MVV 2-2 2004 SPARTA - VOLENDAM 1-2 2006 SPARTA - GRONINGEN 0-1 2021 SPARTA - NEC 1-1