Pro Sparta | Sparta Rotterdam - Vitesse | seizoen 2022-2023

PAGINA 11 • PRO SPARTA • 42STE JAARGANG • NR.13 • SPARTA ROTTERDAM - VITESSE Op 11 maart vielen er heel vaak vier doelpunten. De eerste maal in het betaalde voetbal was dat in 1956, in de Hoofdklasse A, bij het bezoek van Excelsior. De goals werden gelijkelijk verdeeld. Tonny van Ede en Lou Benningshof brachten ons tweemaal aan de leiding, maar steeds kwamen de Kralingers op gelijke hoogte. Overigens bezette Sparta aan het einde van het seizoen de eerste plaats. Excelsior kwalificeerde zich als elfde net niet voor de Eredivisie. Zes jaar later was de verdeling weer gelijk, evenals het scoreverloop. Piet van Miert en Piet de Vries bezorgden ons een voorsprong, maar Volewijckers kwam terug, zelfs in de voorlaatste minuut. Opvallend is dat we in de volgende zeven wedstrijden de nul hielden. Beide ploegen eindigden in de middenmoot, Sparta een puntje boven de Amsterdammers. In 1979 werden de vier goals nu eens ongelijk verdeeld en stond Sparta aan de goede kant van de score. Louis van Gaal vond al in de tweede minuut het net en na de Arnhemse gelijkmaker bezorgden Wout Holverda en Adri van Tiggelen ons in het eerste kwartier na de pauze de winst. Sparta eindigde als zesde. Vijf jaar later waren we weer terug op het oude stramien. Leen van der Weel scoorde voor en na de pauze, maar halverwege de tweede helft was de voorsprong geheel uitgewist. Toch eindigden we op de vijfde plaats, al gaf dat toen geen recht op Europees voetbal. In 1990 werd er wel viermaal in een rood-wit shirt gescoord, maar de dragers daarvan kwamen allemaal uit Eindhoven. Na een half uur heette de doelpuntenmaker Sören Lerby, halverwege de tweede helft vielen er in een kwartier drie goals, waarvan twee van Wim Kieft. Daarna vond de Philips-ploeg het welletjes. Het was de enige Spartaanse nederlaag op 11 maart. (DOOR: DICK RIETVELD) Michel Valke wordt flink belaagd door Willy Veenstra tijdens de ontmoeting tegen Vitesse van 11 maart 1979. 11 MAART 1956 SPARTA - EXCELSIOR 2-2 1962 SPARTA - VOLEWIJCKERS 2-2 1979 SPARTA - VITESSE 3-1 1984 SPARTA - RODA JC 2-2 199O SPARTA - PSV O-4 2OO5 SPARTA - HAARLEM 6-1 2O16 SPARTA - EMMEN 3-2