Pro Sparta | Sparta Rotterdam - Excelsior | seizoen 2023-2024

PAGINA 15 • PRO SPARTA • 43STE JAARGANG • NR.11 • SPARTA ROTTERDAM - EXCELSIOR ADO weer teruggebracht op het hoogste niveau, waar de club de doelstelling van handhaving consequent nastreeft. Bij de eerste bezoeken op Het Kasteel kreeg Excelsior twee keer met 5-1 klop. De eerste keer was dit ook al de ruststand, de tweede keer vielen er vier goals in de tweede helft. Direct daarna was het blijkbaar gewend aan het Eredivisieniveau en won het twee keer met 0-1, in 1972 door een goal van Wim Meutstege en in 1976 door een goal van Frans Struis. Daarna wonnen de Kralingers pas in 2008 weer eens, ook al met 0-1. Vanaf die wedstrijd bleef het ongeslagen met drie gelijke spelen en twee overwinningen. Pas in januari 2023 maakte een goal van Joshua Kitolano in de laatste minuut een einde aan die reeks van zestien jaar zonder nederlaag. We laten enkele wedstrijden de revue passeren. In 1972 nam Excelsior na een kwartier de leiding via Frans van der Heide, maar vijf minuten later scoorde Janusz Kowalik beheerst nadat hij fraai was bediend door Jan Klijnjan. Excelsior bleef echter leuk meevoetballen. Het kreeg echter na een uur spelen een gevoelige tik toen Nol Heijerman met een buiteling een strafschop versierde die door Henk 'Charly' Bosveld koelbloedig werd benut. Tien minuten later was het al 4-1 door Heijerman en Bosveld. Kowalik maakte er kort voor tijd nog 5-1 van. Sparta bleef op de vierde plaats. Uit de vroege jaren is verder de wedstrijd uit 1983 vermeldenswaard met een voorname rol voor onze stopper Adrie Andriessen. De mannen uit Kralingen Een vol strafschopgebied bij de ontmoeting met Excelsior in de jaren zeventig.