Pro Sparta | Sparta Rotterdam - Excelsior | seizoen 2023-2024

PAGINA 17 • PRO SPARTA • 43STE JAARGANG • NR.11 • SPARTA ROTTERDAM - EXCELSIOR stonden na twintig minuten al op 0-2, maar Sparta vocht sterk terug. Nog voor rust trof Leen van der Weel na een fraaie solo doel uit een moeilijke hoek, vlak na de pauze tikte Aad Andriessen zelf de gelijkmaker binnen. Vijf minuten voor tijd leek Ronald Lengkeek na een voorzet van Danny Blind de winnende treffer aangetekend te hebben, maar Andriessen besliste anders. Hij tikte een verre uittrap langs zijn eigen uitlopende keeper, waardoor Excelsior alsnog op 3-3 kwam. Daarna was Excelsior vijftien jaar afwezig in de Eredivisie. De grootste zege in de historie boekte Sparta dan ook bij een bekerbezoek in 1994. In de voorrondegroep werd het 7-1. Al na zeven minuten was het 2-0, Mario Been maakte er voor rust nog 3-1 van. Twee goals van Nico Jalink en Milco Pieren, verder scoorden Dennis de Nooijer, Dennis Krijgsman en Gerald Sandel. Daarna volgden vanaf 1999 veel ontmoetingen in de seizoensverlengingen. De eerste keren bracht dat nog succes voor Sparta. Op Woudestein wonnen we nog door goals van de verdedigers Antoine van der Linden en Mark Noorlander in de laatste tien minuten nadat we al na vier minuten met 2-0 achterstonden. Thuis werd het 6-0 na een 5-0 ruststand. Twee jaar later was het weer raak. Op Woudestein kwam Sparta wel met 0-2 voor maar halverwege de Aad Andriessen in achtervolging op Excelsior-speler Aad Leenheer tijdens de ontmoeting uit 1983.