Pro Sparta | Sparta Rotterdam - Excelsior | seizoen 2023-2024

PAGINA 23 • PRO SPARTA • 43STE JAARGANG • NR.11 • SPARTA ROTTERDAM - EXCELSIOR David Nascimento ging goed door op een vrije trap van Menno Willems en Broers tikte de breed gelegde bal binnen. De strijd ging gelijk op totdat Van den Bergh fraai scoorde. Nadat hij zelf een vrije trap had uitgelokt deponeerde Ricky de bal van zestien meter over de acht-mans muur heen hard in de bovenhoek. Excelsior drong daarna fors aan en verkleinde de achterstand toen een corner door iedereen werd gemist en Van Dieren bij de tweede paal binnenschoot. In de resterende tijd was het daardoor nog even knijpen. Sparta zat Excelsior daarmee behoorlijk dwars want dat miste de promotie op doelgemiddelde. In het seizoen 2007/08 was Excelsior weer actief in de Eredivisie. Het won na 32 jaar weer eens op Het Kasteel, voor de derde keer met 0-1. Leen van Steensel scoorde een kwartier na rust op aangeven van Kees Luijckx. De zwartroden pakten dat seizoen trouwens zes punten van ons door een 4-3 zege op Woudestein, waar Sparta in de 88e minuut nog met 2-3 leidde, die in de laatste minuten tot stand kwam. Dat feit mocht de Kralingers niet baten, want zij eindigden als laatste. Daarna is Sparta Excelsior in 2010 nog een keer tegengekomen in de play-offs. Aan de desastreuze afloop van die confrontatie wil ik hier nu niemand meer aan herinneren. Als dat al nodig zou zijn... Na ons kampioenschap in 2016 verraste het al twee jaar daarvoor gepromoveerde Excelsior ons door voor de tweede keer de beide wedstrijden te winnen. Nadat we op Woudestein met 3-2 verloren stond in Het Kasteel na negentig minuten dezelfde score op het bord. Na tien minuten kwam Sparta op voorsprong met hulp van Ryan Koolwijk, maar Nigel Hasselbaink maakte voor rust gelijk. Drie minuten na de pauze was het plotseling 1-3 door treffers van Stanley Elbers en weer Hasselbaink. Een matig Sparta kwam pas drie minuten voor tijd door Martin Pušić nog op 2-3. Het jaar erop begon Excelsior weer met een eigen doelpunt, maar na vijf minuten spelen zorgde Ali Messaoud al voor 1-1. In de laatste drie minuten voor rust gebeurde ongeveer hetzelfde: Loris Brogno schoot een penalty binnen en weer Messaoud maakte 2-2. Een armoedig Sparta zag Anouar Hadouir drie minuten voor tijd de winnende voor Excelsior maken. Na dit seizoen namen we weer afscheid van Excelsior en de Eredivisie. In het seizoen daarna wisselden we echter van divisie, zodat we pas weer in 2023 Excelsior tegenkwamen. Op Het Kasteel verdedigde Excelsior zich heldhaftig maar in de laatste minuut was Kitolano uiteindelijk doeltreffend. Twee maanden daarna maakten we na een aarzelende eerste helft na rust het verschil met goals van Koki Saito, een slim rollertje, alsmede Tobias Lauritsen en Bart Vriends, beiden met het hoofd. Nourdin Boukhari sprint naar voren in de stadsderby van 10 februari 2008.