Pro Sparta | Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard | seizoen 2023-2024

PAGINA 13 • PRO SPARTA • 43STE JAARGANG • NR.14 • SPARTA ROTTERDAM - FORTUNA SITTARD inzetten tenietgedaan, een bal van Dennis de Nooijer werd van de doellijn gehaald. Een kwartier na rust kopte tweelingbroer Gérard via de binnenkant van de paal een voorzet van Carlos Fortes binnen. Die stand werd moeiteloos over de streep gebracht. Sparta bleef in de top vijf bivakkeren. In 2008 vierde Sparta het 120-jarig bestaan op 30 maart met een wedstrijd tegen Willem II. Het was een spectaculaire wedstrijd met veel spanning vanwege de degradatiezorgen van beide partijen. De eerste helft zag een beter en gevaarlijker Sparta, dat na een kwartier Nourdin Boukhari een teenlengte tekort kwam voor een intikker en na een half uur een schot van Charles Dissels van de onderkant van de lat zag terugkomen. In de pauze zagen de supporters dat het kampioensteam, Tonny van Ede en Bosselaar voorop, eindelijk de schaal voor de landstitel van 1959 (die in die jaren nog niet bestond) in handen kreeg. Daardoor geïnspireerd raakte Yuri Rose na twee minuten nogmaals de onderkant van de lat maar kort daarna stond de wedstrijd op zijn kop. Binnen tien minuten na de hervatting hadden de Tilburgers een 0-2 voorsprong genomen, voornamelijk dankzij Frank Demouge. Eerst legde hij de bal panklaar voor Mohamed Messoudi, daarna tikte hij zelf binnen na een van Sander Westerveld terugkomende kopbal. Sparta moest even slikken, zeker toen Sergio Zijler vrij voor goal een kans op 0-3 miste, maar na een half uur rechtte het de rug. Nathan Rutjes raakte van afstand de paal, maar even later tekende Yuri Rose op aangeven van Dissels voor de aansluitingstreffer en vier minuten daarna tikte Thomas Baelum de bal in eigen doel bij een scherpe voorzet van diezelfde Rose. Dissels tilde kort daarna de bal nog over de uitgelopen keeper die hem straffeloos torpedeerde waardoor hij niet kon waarnemen of de bal de doellijn had gepasseerd voordat Baelum hem wegwerkte en de leiding bij gebrek aan doellijntechnologie dat evenmin zag. Sparta bleef met het gelijkspel op de veertiende plaats, twee punten boven Willem II. Markant is dat bij een volgend jubileumfeest, nu bij het honderdjarig bestaan van Het Kasteel in oktober 2016 de wedstrijd tegen Willem II (dat in 1916 de eerste tegenstander was geweest) hetzelfde scoreverloop kende: na 0-2 achter zorgde Thomas Verhaar voor 2-2. In de rust van de thuiswedstrijd tegen Willem II in 2008 ontving het kampioenselftal van 1959 eindelijk de schaal voor de landstitel.